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This Supplemental Sheet provides supplemental information for the Staff Report for the Central 
Coast Water Board staff recommendation to adopt Resolution No. R3-2012-0025, to establish 
Post-Construction Stormwater Management Requirements for Development Projects for 
municipalities throughout the Central Coast Region.   This supplemental information includes 
changes to Staff Report Attachment 1.a. (Resolution Attachment 1: Post-Construction 
Requirements) to address stakeholder comments and provide clarification of requirements.  The 
changes include: 
 

1) Change to Staff Report Attachment 1.a. (Resolution Attachment 1: Post-Construction 
Requirements) to provide an option to pursue implementation of a pre-existing program 

2) Changes to Staff Report Attachment 1.a. (Resolution Attachment 1: Post-Construction 
Requirements) to improve requirement clarity 

 
 
Change to Resolution Attachment 1 (Post-Construction Requirements) to Provide an 
Option to Pursue Implementation of a Pre-existing Program 
 
The City of Santa Barbara requested Central Coast Water Board provide an avenue for the City 
of Santa Barbara to continue implementing its pre-existing post-construction requirements.  The 
City has invested significant resources in developing post-construction requirements specific to 
their jurisdictional coverage area.  In response to the City of Santa Barbara’s request, Central 
Coast Water Board staff included language in the May 14, 2012 Draft Resolution stating that, 
since the Post-Construction Requirements were minimum standards, more stringent 
requirements could be adopted by municipalities (see “Therefore, be it resolved,” number 3., p. 
6 of the Resolution).    
 
The City of Santa Barbara subsequently requested further clarification of the Central Coast 
Water Board’s process for a municipality to sufficiently demonstrate that its pre-existing post-
construction requirements are adequately effective and compliant with the Central Coast Water 
Board Post-Construction Requirements.  Staff has responded by drafting the below Section G 
for addition to page 18 of the Post-Construction Requirements. 
 
The intent of this addition is to acknowledge Permittees that have already established 
comprehensive programs, and allow those Permittees to continue implementation of their pre-
existing programs if the Permittees can demonstrate their pre-existing programs are as effective 
at protecting watershed processes as the Central Coast Water Board’s Post-Construction 
Requirements.  This approach allows Permittees that have been proactive in developing and 
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implementing such programs to benefit by not having to restructure the existing programs.  
However, this addition is not intended to allow other Permittees to develop new alternative 
approaches to the Post-Construction Requirements.  In cases where Permittees need to 
develop new programs or update existing programs to comply with the Post-Construction 
Requirements, the Post-Construction Requirements provide a reasonable and consistent 
framework for post-construction stormwater management, with ample built-in flexibility to 
accommodate a wide array of municipal circumstances.  As such, we anticipate only a few, if 
any, Permittees have pre-existing programs that meet the eligibility requirements described in 
this new language. 
 
This Supplemental Sheet makes the following addition to the Post-Construction Requirements 
(shown in underline format):   
 
G. Pre-existing Programs  

a) A Permittee may propose, for Central Coast Water Board Executive Officer approval, 
implementation of pre-existing post-construction stormwater management requirements 
for development projects in the Permittee’s jurisdictional coverage area, in place of 
implementing the requirements set forth in the Post-Construction Requirements.  To be 
eligible for consideration and approval, the proposal must demonstrate the following:   
i) The Permittee’s pre-existing post-construction stormwater management 

requirements are as effective as the Post-Construction Requirements in maintaining 
watershed processes, impacted by stormwater management, that are necessary to 
protect water quality and beneficial uses;    

ii) The Permittee was implementing its pre-existing post-construction stormwater 
management requirements prior to Central Coast Water Board approval of the Post-
Construction Requirements; and  

iii) The Permittee’s pre-existing post-construction stormwater management 
requirements include LID site design and runoff reduction measures, numeric runoff 
treatment controls, numeric runoff retention controls, numeric runoff peak 
management controls, and project applicability thresholds as effective as those 
included in the Post-Construction Requirements. 

b) A Permittee must submit its proposal within 30 days of adoption of the Post-Construction 
Requirements by the Central Coast Water Board.  The Central Coast Water Board 
Executive Officer will approve or deny the proposal within 90 days of receipt of a 
proposal.  

c) Until the Central Coast Water Board Executive Officer approves a Permittee’s proposal, 
the Permittee shall adhere to the Post-Construction Requirements provisions and 
deadlines. 

 
 
Changes to Resolution Attachment 1 (Post-Construction Requirements) to Improve 
Clarity 
 
This Supplemental Sheet makes a deletion that Central Coast Water Board staff intended to 
make based on comments received on the May 14, 2012 Draft Post-Construction 
Requirements.  The deletion of requirements for continuous simulation hydrologic modeling is 
discussed in the Staff Report.  This Supplemental Sheet makes the following deletion of Section 
B.7 from page 12 of the Post-Construction Requirements (shown in strikeout text). 

 
7) Required Hydrologic Analysis 
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The hydrologic analysis requirements for post-construction new development and 
redevelopment are as follows: 
a) For Regulated Projects between 5,000 square feet and 22,500 square feet, single-event 

based analyses may be used 
b) For Regulated Projects >22,500 square feet a calibrated continuous simulation 

hydrologic model to select stormwater control measures must be used 
 
 
This Supplemental Sheet revises language in the Post-Construction Requirements pertaining to 
the requirement that ten percent of a site’s equivalent impervious surface area be dedicated to 
retention-based structural Stormwater Control Measures.  The ten percent calculation is used to 
determine whether off-site compliance is needed to meet the Runoff Retention Performance 
Requirement.  This Supplemental Sheet makes the following deletions from: 
 
 Section B.4.e., page 8 of the Post-Construction Requirements (shown in strikeout text): 

 
4) Performance Requirement No. 3: Runoff Retention 

e) Off-site mitigation of full Retention Volume per Section B.4.d.vi. is not 
required where technical infeasibility as described in Section C.1.c. limits on-
site compliance with the Runoff Retention Performance Requirement AND a 
minimum of ten percent of a project’s Equivalent Impervious Surface Area1 
has been dedicated to retention-based SCMs.  The Water Quality Treatment 
Performance Requirement is not subject to this adjustment, i.e., mitigation to 
achieve full compliance with the Water Quality Treatment Performance 
Requirement is required on- or off-site. 

 
 Attachment E, page 30 of the Post-Construction Requirements (shown in strikeout text): 

 
Off-site mitigation of full Retention Volume per Section B.4.d.vi. is not required where 
technical infeasibility as described in Section C.1.c. limits on-site compliance with the 
Runoff Retention Performance Requirement AND a minimum of ten percent of a 
project’s Equivalent Impervious Surface Area has been dedicated to retention-based 
SCMs.  The Water Quality Treatment Performance Requirement is not subject to this 
adjustment, i.e., mitigation to achieve full compliance is required on- or off-site.  
 
Calculating Ten Percent of a Project’s Equivalent Impervious Surface Area 
 
The minimum area of the project that must be dedicated to structural SCMs for to 
waive off-site compliance with the Runoff Retention Requirement is equal to ten 
percent of the project’s Equivalent Impervious Surface Area, defined as… 
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1  Calculate Equivalent Impervious Surface Area using guidance in Attachment E 
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