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Excerpts from USEPA's CAFO Questions and Answers supplement to the
NPDES Permit Writers’ Guidance Manual and Example Permit for CAFOs
(December 31, 2003)

*Note: Sections D, G, and L through O have been adapted from the CAFO Questions and Answers
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D. Discharges from On-Site Land Application of CAFO Manure

Question D.1 Does the phrase “discharge of manure, litter, or process wastewater from
land application areas” refer to the discharge of the manure itself or to the discharge of
nutrients from manure?

Answer: Discharges are not limited to manure or manure nutrients. Discharges of
manure, litter, or process wastewater include all pollutants in the manure, litter, and
process wastewater.

Question D.2 When is runoff of manure, litter, or process waste water from land
application areas allowed?

Answer: In general, runoff of manure, litter, or process waste water from a land
application area is allowed only when the CAFO has an NPDES permit and has applied
the manure, litter, or wastewater in accordance with the site specific nutrient management
plan that is required by the permit. EPA expects that no dry weather discharges will be
allowed under NPDES permits for CAFOs.

Question D.3 Is land “under the control of a CAFO owner or operator” where the CAFO
owner or operator has an access agreement for land application of manure, litter, or
process wastewater?

Answer: Where a CAFO owner or operator has an agreement (of any type) with another
person that allows the CAFO owner or operator to apply manure, litter, or process
wastewater to the other person’s land, the CAFO owner or operator is considered to have
direct control of that land application area.

Question D.4 May the permit include additional special conditions (such as timing
restrictions) or water quality-based effluent limits for land application areas in impaired
watersheds under a Total Maximum Daily Load (TMDL), or other watersheds on a site-
specific basis?

Answer: The NPDES permit may include additional special conditions, including special
conditions for the land application area. However, where the permit includes technology-
based requirements for land application consistent with the land application and nutrient
management plan requirements of the 2003 regulatory revisions, more stringent water
quality-based effluent limitations are possible only for the production area. EPA
encourages States to address water quality protection issues in their technical standards
for nutrient management for determining appropriate land application practices.



G. Discharging Without a Permit

Question G.2 Does the "no discharge" standard apply regardless of rainfall event size? In
other words, does “no discharge” mean that a facility is required to have a permit, no
matter how large the storm?

Answer: Yes. There is no design standard above which a facility could legally discharge
without a permit.

Question G.3 If an operator chooses not to apply for a permit because the CAFO does
not “discharge or propose to discharge” and then has a discharge in a large storm, is the
operator in violation of the Clean Water Act?

Answer: Yes. An unpermitted CAFO may not have any discharge, even if the discharge
is due to a large storm. CAFOs that discharge without a permit are in violation of the
Clean Water Act.



L. Land Application Practices

Question L.1 If a CAFO operator applies CAFO manure to land that he owns but that is
not adjacent to the CAFO, is the land application subject to regulation in the CAFO’s
NPDES permit?

Answer: Yes. The “land application area” is land under the control of the CAFO owner
or operator, whether it is adjacent to the CAFO or not, to which manure, litter, or process
wastewater from the production area is or may be applied, including cropland [40 CFR
sections 122.23(b)(3) and 412.2(e)].

Question L.2 The CAFO NPDES regulations [40 CFR 122.42(e)(4)(vi)] require that a
CAFO’s annual report include a “summary of all manure, litter and process wastewater
discharges from the production area that have occurred in the previous 12 months,
including date, time, and approximate volume.” Does this include discharges resulting
from applications to cropland?

Answer: No. This particular requirement applies to production area discharges, and not
to discharges from land application areas. (See 40 CFR 412.2(h) for the regulatory
definition of production area.) Other requirements for the annual report relate to whether
manure, litter, and process wastewater are properly land applied.

Question L.3 What is meant by “consideration of multi-year phosphorus application” [40
CFR 412.4(c)(2)(i1)]?

Answer: Multi-year phosphorus application is a practice that may be appropriate for
certain fields that do not have a high potential for runoff to surface waters. The practice
allows manure application in a single year at rates in excess of the phosphorus
requirements of the crops. In subsequent years, no phosphorus would be applied until the
amount applied in the single year has been removed through plant uptake and harvest.
The rate at which manure nutrients are applied should not exceed the annual nitrogen
recommendation for the year of application, nor could such applications be made on sites
with a high potential for phosphorus runoff.

Question L.4 Are CAFOs allowed to use multi-year nitrogen application (nitrogen
banking), or does it apply only to phosphorus?

Answer: Application rates for manure, litter, and process wastewater must minimize
phosphorus and nitrogen transport from the field to surface waters in compliance with the
technical standards for nutrient management established by the Director. Flexibility to
comply with these technical standards includes consideration of multi-year phosphorus
application on fields that do not have a high potential for phosphorus runoff to surface
water. EPA did not include an allowance for multi-year nitrogen application in the rule.
The rate at which manure nutrients are applied should not exceed the annual nitrogen
recommendation for the year of application. Application rates consistent with multi-year
nitrogen application would not minimize transport from the field to surface waters and, in
some cases, would not support realistic yield goals.



Question L.5 How does the buildup of phosphorus in soil relate to permit conditions?
Answer: The technical standards established by the Director include a field specific
assessment of the potential for phosphorus transport. The technical standards might
require different sets of management practices depending on the amount of soil
phosphorus and the potential for transport to surface waters. For example, on a field with
high soil phosphorus levels and a high risk of transport to surface waters, the State
technical standards could prohibit the application of manure.

Question L.6 Who performs the “field-specific assessment of the potential for nitrogen
and phosphorus transport” [40 CFR 412.4(c)], and where is the assessment process
explained?

Answer: Field-specific assessments are a normal part of developing a nutrient
management plan. The actual procedures are expected to be established in the technical
standards set by the Director. Such assessments are the responsibility of the CAFO
operator, but EPA encourages CAFO operators to use certified specialists to develop the
nutrient management plan.

Question L.7 What activities are allowed in the 100-foot setback and the 35-foot
vegetated buffer?

Answer: For CAFOs that land apply manure, litter, or process wastewater, a setback is
an area where manure, litter, or other process wastewaters may not be applied but crops
may continue to be grown. In this case, manure, litter, or other process wastewaters may
not be applied closer than 100 feet to any down-gradient surface waters, open
(uncovered) tile line intake structures, sinkholes, agricultural wellheads, or other
conduits to surface waters. No other activities are explicitly prohibited. CAFO owners or
operators may opt to implement a 35-foot-wide vegetated buffer in place of the 100-foot
setback. A vegetated buffer is a permanent strip of dense perennial vegetation. No crops
may be grown in the 35-footwide vegetated buffer. The vegetated buffer slows runoff,
increases water infiltration, absorbs nutrients, and traps pollutants bound to sediment.
Manure, litter, or other process wastewaters may not be applied to the 35-footwide
vegetated buffer.

Question L.8 If crops may not be grown in the 35-foot vegetated buffer, what upkeep
activities may be used to maintain the buffer’s efficiency? If harvesting is not allowed,
how will the nutrients that accumulate in these buffers be removed? Does this mean that
hay cannot be harvested from vegetated buffers? May alfalfa be used as a buffer?
Answer: The CAFO owner or operator may choose to implement a 35-foot vegetated
buffer in lieu of the 100-foot setback. Harvesting of crops from the vegetated buffer is not
allowed; by definition, a vegetated buffer is not established for the purpose of producing
crops. A vegetated buffer is established to slow water runoff, enhance water infiltration,
and minimize the risk of any potential nutrients or pollutants leaving the field and
reaching surface waters. In general, the vegetated buffer is composed of dense, native,
perennial species of vegetation. Natural Resources Conservation Service (NRCS)
standards such as Conservation Practice 393 recommend appropriate species for cover.
This standard generally includes native species. If the applicable standard includes hay or
alfalfa, the CAFO can choose such species in the vegetated buffer. Proper operation and



maintenance (O&M) is a standard condition of all NPDES permits [40 CFR 122.41(e)].
This includes proper O&M of the buffer. NRCS standards include O&M
recommendations for buffers, such as periodic sediment removal, nutrient removal, and
trimming of the vegetation. Vegetated buffers are generally eligible for funding under
USDA’s Conservation Reserve Program continuous sign-up. CAFOs can enroll in this
program at any time and can receive incentive payments for the installation of the buffer
and annual rental payments for the duration of the 10- to 15-year contract.

Question L.9 Must a CAFO operator maintain a setback from capped tile drain inlets?
Answer: No. The 100-foot setback requirement applies only to open tile drain inlets.



M. Nutrient Management Plans

Question M.1 What nutrients are covered by the rule?

Answer: The land application requirements in the rule focus on nitrogen and phosphorus,
but certain management practices (such as a vegetated buffer) also control other nutrients
and pollutants in manure, litter, and process wastewater that is land applied. In addition,
the production area standards limit discharges of all pollutants from the production area.

Question M.3 How often does the nutrient management plan need to be revised?
Answer: Through the NPDES permit application process, a nutrient management plan
will have to be reviewed and updated by the CAFO owner or operator in order to be
submitted with the NOI, every 5 years. EPA recognizes, however, that the nutrient
management plan will be a dynamic document that most likely will require updates more
frequently than every 5 years. A site-specific nutrient management plan that reflects the
current CAFO operation must be maintained on-site by the CAFO owner or operator. The
most obvious factor that would necessitate an update of the nutrient management plan is a
substantial change in the number of animals at the CAFO. A substantial increase in
animal numbers (for example, an increase of more than 20 percent) would significantly
increase the volume of manure and total nitrogen and phosphorus produced on the
CAFO. As aresult, the CAFO would need to reevaluate animal waste storage facilities to
ensure adequate capacity and may need to reexamine the land application sites and rates.
Another example of a reason for updating the nutrient management plan is a change in a
CAFQ’s cropping program, which could significantly alter land application of animal
waste. Changes in crop rotation or crop acreage, for instance, could significantly alter
land application rates for fields receiving animal waste.

Question M.5 40 CFR 122.42(e)(4)(vii) requires that a CAFO’s annual report include a
statement indicating whether the current version of the CAFQ’s nutrient management
plan was developed or approved by a certified nutrient management planner. Where are
the qualifications and credentials of a “certified nutrient management planner” defined?
How are producers expected to use certified nutrient management planners before States
have had a chance to develop certification programs?

Answer: EPA does not require producers to use certified planners. Although not
required, EPA encourages CAFOs to make use of certified specialists with the expertise
to develop high-quality nutrient management plans. EPA recognizes that some States
already have certification programs in place for nutrient management planning, and
expects that the USDA and EPA guidance for AFOs and CAFOs will provide additional
impetus for new and improved State certification programs. Interested parties should
consult with USDA, State agricultural departments, and their NPDES permitting
authority regarding the availability of certified specialists.



N. Manure Transferred to Other Persons

Question N.1 If a CAFO operator transfers manure to a non-CAFO farmer, what is
required?

Answer: If the CAFO is a Large CAFO, the CAFO owner or operator will be required to
keep records of the date, approximate amount, and the recipient’s name and address for
each manure transfer. The owner or operator also must give the recipient a copy of the
most current manure test results [40 CFR 122.42(e)(3)].

Question N.2 Is the record-keeping requirement for manure transfers triggered by a
certain amount of manure?
Answer: No. It applies to any transfer of manure, even if small.

Question N.3 Would “pickup load” be sufficient as a record of the amount?

Answer: The rule requires an estimate of the amount of manure, litter, and process
wastewater transferred to other persons each year to be reported in tons or gallons as part
of the annual report. The amount recorded for individual transfers should be sufficiently
detailed to determine the total amount each year; for example, perhaps to indicate how
much manure is in a pickup load.

Question N.4 How should CAFO operators determine the nutrient content of manure,
litter, and process wastewater in order to provide that information to recipients?

Answer: Under the ELG, NPDES permits for Large CAFOs must require manure, litter,
and process wastewater to be analyzed at least annually. The permit must also require the
CAFO owner or operator to provide recipients with a copy of the most current test results
[40 CFR 122.42(e)(3)]. These results should be representative of the actual nutrient
content of the manure, litter, and process wastewater.

Question N.5 Does a CAFO’s NPDES permit include any requirements for third-party
recipients of manure, litter, or process wastewater to ensure proper nutrient management?
What if a third-party recipient stockpiles litter or manure in such a way as to result in
runoff of nutrients to waters of the United States?

Answer: The CAFO regulations do not establish conditions for third-party recipients in a
CAFO’s NPDES permit. However, States may have other requirements that address
manure handling by third parties. In addition, where litter or manure is stockpiled and
exposed to rainfall, the permitting authority may designate such discharges as storm
water discharges subject to permitting in accordance with 40 CFR 122.26(a)(9).



O. Monitoring and Record-Keeping Requirements

Question O.2 Must soil samples also be analyzed for nitrogen, or does the requirement
apply only to phosphorus?

Answer: Soil must be analyzed for phosphorus a minimum of once every 5 years [40
CFR 412.4(c)(3)]. Manure must be analyzed for nitrogen and phosphorus a minimum of
once annually.

Question O.3 Do the regulations allow for average manure analysis since the amount of
nutrients depends on manure handling and storage practices?

Answer: Manure must be analyzed a minimum of once annually for nitrogen and
phosphorus. The results are used in determining application rates for manure, litter, and
process wastewater that minimize nitrogen and phosphorus movement to surface waters.
Such application rates should be based on accurate data from representative sampling of
manure. Using the average value might not reflect the actual nutrient content of the
manure, litter, or process wastewater being land applied. Therefore, the sample should be
a representative sample for each type of manure, litter, or process wastewater. For
example, cake and full house clean-out will have different nutrient values and should be
sampled separately. The permitting authority has the flexibility to require additional
manure analyses because of the dependency of nutrients on manure handling and storage
practices.

Question O.4 How should operators of Large CAFOs keep inspection records?
Answer: EPA does not require a specific format or inspection data sheet for the required
inspections; however, EPA does expect the records to be legible and to provide the
necessary information to ensure that an adequate inspection was conducted. Such
information should include the date of inspection, the inspection site identification (for
example, lagoon #1, runoff diversion from stockpile area #1, water lines in barn #2), the
inspection results for each site, and any comments on the condition of the inspection site
(for example, main valve to water lines in barn #2 leaking, replaced valve the next day to
stop leak). The CAFO owner or operator should maintain these records in a daily log or
notebook to ensure that they are complete and organized. [Note for Workshop purposes:
The Regional Board will provide reporting forms to operators.]

Question O.5 Are there any exemptions from record-keeping requirements?
Answer: No.
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