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January 10, 2006 
 
 
 
Mr. Ed Espinoza 
CDOT - Redding 
1657 Riverside Drive 
Redding, CA 96001 
 
Dear Mr. Espinoza: 
 
Subject: Issuance of Clean Water Act Section 401 Certification (Water Quality 

Certification) for Stuart Fork Bridges Project  
 
File:  CDOT – Hwy 3, Stuart Fork Bridges 
  WDID No. 1B05110WNTR 
 
This Order by the California Regional Water Quality Control Board, North Coast Region 
(Regional Water Board), is being issued pursuant to Section 401 of the Clean Water Act (33 
USC 1341), in response to your request, on behalf of the California Department of 
Transportation (applicant), for Water Quality Certification to replace the Highway 3 bridge over 
East Fork Stuart Fork Creek and to implement various safety improvements on the Highway 3 
bridge over Trinity Lake at Stuart Fork Creek, in Trinity County.  On August 1, 2005, the 
Regional Water Board received your application and a $1202.50 processing fee.  On December 
19, 2005, we deemed the application complete and posted information describing the project on 
the Regional Water Board’s website for a 21-day public review and comment period.  We did 
not receive any comments on this project. 
 
Project Description: The primary purpose of the Stuart Fork Bridge project is to address 

several safety concerns.  Activities associated with the Stuart Fork 
project include seismic retrofitting the existing bridge, cutting back 
the slope of a road cut on the northeast end of the bridge to 
improve sight distance, replacing the existing railing and curb, 
removing the existing asphalt concrete overlay and replacing the 
overlay with polyester concrete.  Construction activities at the 
Stuart Fork Bridge do not require access into or disturbance below 
ordinary high water of Trinity Lake. 

 
 The primary purpose of the East Fork Stuart Fork Bridge project is 

to address the limited hydraulic capacity of the existing bridge by 
replacing the bridge with a longer and wider bridge that conforms 
to current bridge standards.  Construction activities at the East 
Fork Stuart Fork Bridge require access to the water’s edge on both 
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banks to allow for construction of the new bridge and removal of 
the existing bridge, abutments and rock slope protection.  The 
existing abutments will be excavated to a depth of two feet below 
ground and the existing rock slope protection will be reused around 
the new abutments. 

 
Receiving Waters: Stuart Fork Creek and East Fork Stuart Fork Creek in the Upper 

Trinity River Hydrologic Area No. 106.40 
 
Filled or Excavated Area: Stuart Fork Creek Bridge
 Area Temporarily Impacted: none 
 Area Permanently Impacted: none 
 
 East Fork Stuart Fork Creek 
 Area Temporarily Impacted: none 
 Area Permanently Impacted: 0.16 acre of stream bank 
 
Total Linear Impacts: Stuart Fork Creek Bridge 
 Length temporarily impacted:  none 
 Length permanently impacted: none 
 
 East Fork Stuart Fork Creek 
 Length temporarily impacted:  none 
 Length permanently impacted: 72 feet of stream bank 
 
Federal Permit: U.S. Army Corps of Engineers Nationwide Permit No. 13 
 
Compensatory Mitigation: None 
  
Noncompensatory 
Mitigation: Noncompensatory mitigation measures include the use of Best 

Management Practices for sediment and turbidity control and for 
heavy equipment use near lakes and stream channels.  The 
applicant has applied for a Lake or Streambed Alteration 
Agreement (1600 Permit) from the California Department of Fish 
and Game. 

 
CEQA Compliance: The California Department of Transportation, as the lead agency 

for CEQA, determined that this project will have no significant 
effect on the environment and is categorically exempt from CEQA 
(Class 2). 

 
Standard Conditions: Pursuant to Title 23, California Code of Regulations, Section 3860 

(23 CCR 3860), the following three standard conditions shall apply 
to this project: 
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1) This certification action is subject to modification or 
revocation upon administrative or judicial review, including 
review and amendment pursuant to Section 13330 of the 
California Water Code and 23 CCR 3867. 

 
2) This certification action is not intended and shall not be 

construed to apply to any discharge from any activity 
involving a hydroelectric facility requiring a Federal Energy 
Regulatory Commission (FERC) license or an amendment to 
a FERC license unless the pertinent certification application 
was filed pursuant to 23 CCR 3855(b) and the application 
specifically identified that a FERC license or amendment to a 
FERC license for a hydroelectric facility was being sought. 

 
3) The validity of any nondenial certification action (actions 1 

and 2) shall be conditioned upon total payment of the full fee 
required under 23 CCR 3833, unless otherwise stated in 
writing by the certifying agency. 

 
Additional Conditions: Pursuant to 23 CCR 3859(a), the applicant shall comply with the 

following additional conditions: 
 

1) The applicant shall notify the Regional Water Board in 
writing at least five working days (working days are Monday 
– Friday) prior to the commencement of the project, with 
details regarding the schedule of operations, to allow staff the 
opportunity to be present onsite and to answer any public 
inquiries that may arise regarding the project. 

 
2) All conditions listed in this Water Quality Certification must 

be included in the Plans and Specifications prepared by the 
applicant for the Contractor.  All conditions shall be 
implemented according to the submitted application and this 
Water Quality Certification. 

 
3) A copy of this permit must be provided to the contractor and 

all subcontractors conducting the work, and a copy must be 
in their possession at the work site.  It is the applicant’s 
responsibility to ensure that the contractor and all 
subcontractors are provided a copy of this permit. 

 
4) A copy of the Storm Water Pollution Prevention Plan 

(SWPPP) shall be submitted to the attention of Regional 
Water Board staff Dean Prat at least 30 days prior to the start 
of the project. 
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5) Adequate Best Management Practices for sediment and 
turbidity control shall be implemented and in place prior to, 
during, and after construction in order to ensure that no silt or 
sediment enters surface waters. 

 
6) If, at any time, an unauthorized discharge to surface waters 

occurs, or any water quality problem arises, the project shall 
cease immediately and Regional Water Board staff shall be 
notified promptly. 

 
7) No debris, soil, silt, sand, bark, slash, sawdust, rubbish, 

cement or concrete washings, acetone, oil or petroleum 
products, or other organic or earthen material from any 
construction or associated activity of whatever nature, other 
than that authorized by this permit, shall be allowed to enter 
into or be placed where it may be washed by rainfall into 
waters of the State. 

 
8) All materials used for cleaning concrete from tools and 

equipment, and any wastes generated by this activity, shall be 
adequately contained to prevent contact with soil and surface 
water and shall be disposed of properly. 

 
9) When operations are completed, any excess material or 

debris shall be removed from the work area and disposed of 
properly.  No rubbish shall be deposited within 150 feet of 
the high water mark of any stream. 

 
10) The total area of all permanent and temporary impacts to 

waters of the United States shall not exceed 0.16 acre. 
 
11) If construction dewatering is found to be necessary, the 

applicant will use a method of water disposal other than 
disposal to surface waters (such as land disposal) or the 
applicant shall apply for coverage under the General 
Construction Dewatering Permit and receive notification of 
coverage to discharge to surface waters. 

 
12) Fueling, lubrication, maintenance, operation, storage and 

staging of vehicles and equipment shall be outside of waters 
of the United States and shall not result in a discharge or a 
threatened discharge to waters of the United States.  At no 
time shall the applicant use any vehicle or equipment, which 
leaks any substance that may impact water quality.  
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13) Project activities shall comply with provisions in the North 
Coast Region Water Quality Control Plan (Basin Plan). 

 
14) The project site may be visited and assessed by Regional 

Water Board staff to document compliance with this 
certification. 

 
15) All work within waters of the United States shall not 

commence until June 15th and shall be completed prior to 
October 15th. 

 
16) All activities, Best Management Practices, and associated 

mitigation will be conducted as described in this Permit and 
the application submitted by the applicant for this project. 

 
17) Visual observations for turbidity shall be conducted 

whenever a project activity has the potential to increase the 
turbidity of Stuart Fork Creek or East Fork Stuart Fork 
Creek.  Field turbidity measurements shall be collected 
whenever a visible increase in turbidity is observed in order 
to demonstrate compliance with receiving water limitations.  
Whenever an increase in turbidity is observed, turbidity 
measurements shall be collected upstream (within 50 feet) of 
project activities (background) and downstream (within 100 
feet) of the source of turbidity.  The frequency of monitoring 
shall be a minimum of every two hours during periods of 
increased turbidity until field monitoring demonstrates 
compliance with receiving water limitations and turbidity 
levels are no longer increasing as a result of project activities. 

 
18) The applicant shall take photos of the project during 

construction in order to document compliance with this 
Certification.  A report containing these photos shall be 
submitted within 60 days of project completion. 

 
19) The applicant shall take photos of all areas disturbed by 

project activities, including the excess materials disposal 
area, after the first rainfall event that generates visible runoff 
from these areas in order to demonstrate that erosion control 
measures have been successful.  A report containing these 
photos shall be submitted within 60 days of the first rainfall 
event that generates runoff from the disturbed areas. 

 
20) Visual observations for increased turbidity shall be conducted   

and recorded whenever a project activity or subsequent 
erosion of a disturbed area has the potential to increase 
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turbidity in any surface water.  Field turbidity measurements 
shall be collected whenever a visible increase in turbidity is 
observed.  Turbidity measurements shall be collected 
upstream (within 50 feet) of project activities and 
downstream (within 100 feet) of the source of turbidity.  The 
monitoring frequency shall be a minimum of every two hours 
during periods of increased turbidity or until turbidity levels 
are no longer increasing as a result of project activities.  If 
turbidity levels are greater than 20 percent above background 
levels 100 feet downstream of the project area, the distance to 
the downstream extent of the turbidity increase (greater than 
20 percent above background) shall be determined and 
promptly reported to Regional Water Board staff.  All 
recorded visual observation and all field turbidity 
measurements shall be submitted in a report to the Regional 
Water Board within 60 days of project completion. 

 
21) This Order is not transferable.  In the event of any change in 

control of ownership of land presently owned or controlled 
by the applicant, the applicant shall notify the successor-in-
interest of the existence of this Order by letter and shall 
forward a copy of the letter to the Regional Water Board at 
the above address. 

 
To discharge dredged or fill material under this Order, the 
successor-in-interest must send to the Regional Water Board 
Executive Officer a written request for transfer of the Order.  
The request must contain the requesting entity’s full legal 
name, the state of incorporation if a corporation, address, and 
telephone number of the person(s) responsible for contact 
with the Regional Water Board.  The request must also 
describe any changes to the Project proposed by the 
successor-in-interest or confirm that the successor-in-interest 
intends to implement the Project as described in this Order. 

 
Water Quality Certification: I hereby issue an order [23 CCR Subsection 3831(e)] certifying 

that any authorized discharge from the Stuart Fork Bridge and East 
Fork Stuart Fork Bridge Projects, (Facility No.  1B05110WNTR) 
will comply with the applicable provisions of sections 301 
(“Effluent Limitations”), 302 (“Water Quality Related Effluent 
Limitations”), 303 (“Water Quality Standards and Implementation 
Plans”), 306 (“National Standards of Performance”), and 307 (“ 
Toxic and Pretreatment Effluent Standards”) of the Clean Water 
Act [33 USC Subsection 1341 (a)(1)], and with other applicable 
requirements of State law.  This discharge is also regulated under 
State Water Resources Control Board Order No.  2003 - 0017 - 
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DWQ, "General Waste Discharge Requirements for Dredge and 
Fill Discharges That Have Received State Water Quality 
Certification" which requires compliance with all conditions of this 
Water Quality Certification. 
 
Except as may be modified by any preceding conditions, all 
certification actions are contingent on: a) the discharge being 
limited and all proposed mitigation being completed in strict 
compliance with the applicant’s project description, and b) 
compliance with all applicable requirements of the Regional Water 
Board's Water Quality Control Plan for the North Coast Region 
(Basin Plan). 

 
Expiration: The authorization of this certification for any dredge and fill 

activities expires on October 15, 2010.  Conditions and monitoring 
requirements outlined in this certification are not subject to the 
expiration date outlined above, and remain in full effect and are 
enforceable. 

 
Please notify Dean Prat of our staff at (707) 576-2801 prior to construction (pursuant to 
Additional Condition No. 1 above) so that we can answer any public inquiries about the work. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Catherine Kuhlman 
Executive Officer 
 
011006_DLP_hwy3stuartfrk401cert.doc 
 
Enclosure: 

State Water Resources Control Board Order No.  2003-0017 - DWQ, "General Waste 
Discharge Requirements for Dredge and Fill Discharges That Have Received State Water 
Quality Certification" 

 
cc: Ms. Jane Hicks, U.S. Army Corps of Engineers, Regulatory Functions, 333 Market Street,  
  San Francisco, CA  94599 
 U.S. Army Corps of Engineers, District Engineer, P.O. Box 4863, Eureka, CA  95502 
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