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Comment Letters Received  
One comment letter from the City of Tulelake was received timely regarding the draft 
Waste Discharge Requirements for the City of Tulelake wastewater treatment facility (the 
Facility).  The correspondence is attached to this response as Attachment A.  Some 
comments resulted in clerical edits or clarifications.  All other comments and clarifications 
received are summarized and followed by staff response in this document. 
 
A. Comments – City of Tulelake 

Comment 1: Clarify Discharge Prohibition of Industrial Flows 
 

 
 
Response 1:  Regional Water Board staff concurs with the suggested revisions because 
they are consistent with the intent of the draft Order to limit the prohibition of industrial 
wastewater to CIUs and SIUs.  Discharge Prohibition III.B and Fact Sheet I.B Page C-1 have 
been revised in the proposed Order accordingly. 
  



 
Response To Comments – R1-2014-0026  2 

 
Discharge Prohibition III.B, Page 4 
 

 
 
Fact Sheet I.B Page C-1 
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Comment 2: Revise pH Effluent Limitations 
 

 
 
Response 2:  Staff recognizes that soils at the storage and reuse site may provide some 
additional buffering of the wastewater prior to reaching groundwater and that pH varies 
due to photosynthetic activity.  Staff has, therefore, amended the effluent limitation as 
requested. 
 
Comment 3: Revise Solids (Biosolids) Discharge Specifications 
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Response 3:  Based on the ROWD, Staff concurs that WDRs should explicitly allow for 
biosolids reuse at the irrigation site if future analyses demonstrate compliance with the 
USEPA Part 503 Biosolids Rule (40 C.F.R. § 503).  Staff considers this comment a minor 
editorial request for clarification since the draft Order already requires that reuse and 
disposal of biosolids comply with the Biosolids Rule.  Additionally, the annual report 
requirement relating to biosolids was updated to require reporting of the amounts of 
biosolids placed at the irrigation site to track applications and clearly identify that this is a 
practice covered by this Order.  In response to this comment, Staff has made the following 
changes in the proposed Order and the Fact Sheet: 
   VII. Solids Discharge Specifications 

 
  Fact Sheet Page C-1 

 
Monitoring and Reporting Program Page B-8 
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Response 3 continued: 
 
Monitoring and Reporting Program Pages B-5 to B-7  
 
 Table B-5 Continued 
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Response 3 continued: 
 
Monitoring and Reporting Program Pages B-5 to B-7 and B-11 
 
VI.C 

 
 
VII.B.2.c 
 

 
 
VII.C.1 
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Comment 4: Remove References to Title 27 

 
 
Response 4:  This comment addresses General Provision IX.E of the draft Order, Change in 
Discharge, which requires the Permittee to take certain actions prior to constructing any 
new wastewater storage ponds.  Relevant exemptions from title 27, California Code of 
Regulations (CCR) are as follows: 
 

20090(a) Sewage -Discharges of domestic sewage or treated effluent which are 
regulated by WDRs issued pursuant to Chapter 9, Division 3, Title 23 of this code, or 
for which WDRs have been waived, and which are consistent with applicable water 
quality objectives, and treatment or storage facilities associated with municipal 
wastewater treatment plants, provided that residual sludges or solid waste from 
wastewater treatment facilities shall be discharged only in accordance with the 
applicable SWRCB-promulgated provisions of this division. 

 
20090(b) Wastewater -Discharges of wastewater to land, including but not limited 
to evaporation ponds, percolation ponds, or subsurface leachfields if the following 
conditions are met: 

(1) the applicable RWQCB has issued WDRs, reclamation requirements, or 
waived such issuance; 
(2) the discharge is in compliance with the applicable water quality control 
plan; and 
(3) the wastewater does not need to be managed according to Chapter 11, 
Division 4.5, Title 22 of this code as a hazardous waste. 

 
Since Provision IX.E is prospective, the exemption for recycled water is not necessarily 
given.  For example, this draft Order allows for the discharge of industrial wastewater into 
the Facility, which would cause exemption 20090(a), title 27, California Code of 
Regulations to not be applicable.  Furthermore, exemption 20090(b) depends upon 
compliance with the applicable water quality control plan, which would require 
demonstration at the future date of such change in discharge.  In this context, future 
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demonstration that the proposed pond(s) are exempt from title 27 would qualify as 
demonstration of compliance with title 27.   
 
Comment 5: Revise Containment Plan Requirements and Related Groundwater 
Monitoring Requirements 

 
 
 
Response 5:  This comment demonstrates the City’s selection of option IX.P.3.a in the draft 
Order to monitor discharges from the wastewater treatment facility to groundwater.  As a 
result, General Provision IX.P.3 is no longer necessary in the Order because the addition of 
MW-2 in the MRP will enable the assessment of groundwater discharges from the Facility.  
In response to this comment, the following changes have been made to the proposed Order: 
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Monitoring and Reporting Program 
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Comment 6: Revise Calculation Requirement for Average Dry Weather Flow 
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Response 6:  Staff concurs with the City that the ADWF compliance determination 
reference in the draft Order to the “highest daily dry weather flow” is unclear and 
inconsistent with the design calculations performed in the Report of Waste Discharge.  
Since the ADWF limitation in the draft Order is based on the Report of Waste Discharge 
design flow value of 0.18 mgd, the compliance determination should be consistent with the 
methodology of that calculation.  As a result, Staff has made the following changes in the 
proposed Order in response to this comment: 
 

 
 

 
Comment 7:  Reduce Sampling Frequencies for Effluent and Groundwater Monitoring 
 

 
 
Response 7:   
 
This comment has multiple components, including requests to reduce monitoring 
frequencies and removal of individual monitoring for certain constituents in both the 
effluent and groundwater. 
 
Staff concurs that individual effluent and groundwater monitoring for molybdenum, 
vanadium, and carbon tetrachloride are not necessary.  Monitoring once every three years 
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as part of the title 22 pollutant monitoring should be sufficient to assess any impacts on 
groundwater for these constituents. 
 
However, Staff does not concur with the request for a reduction in the monitoring 
frequency from quarterly to annually or for the reduction in title 22 pollutant monitoring 
from once every three years to once every five years.  The quarterly and once every three 
year monitoring requirements in the draft Order are intended to assess potential impacts 
to groundwater from the upgraded wastewater treatment facility and the new recycled 
water storage ponds and irrigation system.  Furthermore, the average annual effluent 
limitations were developed assuming that multiple data points would be collected and 
averaged to assess seasonal variations and long-term impacts. Quarterly monitoring will 
enable the Regional Water Board to assess potential impacts and to observe any seasonal 
variations in groundwater quality.  The City may request a reduction in monitoring at any 
time that the permit is active and, depending on the scope of the reduction, the Executive 
Officer or the Regional Water Board has the authority to reduce monitoring frequencies.  
Upon collection of sufficient information to demonstrate consistent compliance with 
groundwater quality objectives and effluent limitations, Staff anticipates that such a 
request would be appropriate.  During the commencement of this new system, however, 
annual monitoring will not provide sufficient feedback for adaptive management. 
 
The following changes have been made in the proposed Order in response to this comment: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

---------------------------------See Next Page-------------------------------- 
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Comment 8:  Remove Requirement to Monitor Groundwater for BOD 
 

 
 
Response 8:  Staff concurs with the requested permit modification as this monitoring 
requirement was inadvertently included in the draft Order.  In response to this comment, 
Staff removed the monitoring requirement for BOD in groundwater. 
 

 
 
Comment 9:  Clarify Monitoring Requirements for Title 22 Pollutants 
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Response 9:  Staff concurs that all groundwater metals analyses should be performed in 
the dissolved form because the water quality objectives are expressed as dissolved 
concentrations.  Staff has amended Table B-4 of the proposed Order as suggested for 
clarity.  Staff maintains, however, that total metals concentrations are required because 
metals on solid particles in the effluent have the potential to desorb in the environment and 
mobilize into the dissolved fraction.  Dissolved concentrations in the effluent are also 
necessary, because the effluent limitations were made based on available dissolved metals 
effluent data. Staff has amended the effluent monitoring in Table B-3 for metals to include 
total and dissolved analyses.   
 
Staff also concurs with the second element of this comment that redundant monitoring 
within the same quarter of title 22 pollutants is not necessary.  Staff has, therefore, made 
the suggested changes in the proposed Order by adding two footnotes to tables B-3 and B-
4. 
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Comment 10:  Revise Schematic Figure and Planned Upgrades Description 

 
 
Response 10:  Staff concurs with this minor editorial change and has updated the 
proposed Order as requested. In addition, the following change was made to the proposed 
Order and the Fact Sheet for consistency: 
 
Fact Sheet I.C Page C-1 
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