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CLEAN WATER ACT SECTION 401 WATER QUALITY STANDARDS 
CERTIFICATION FOR RECURRING MAINTENANCE IN SAN DIEGO CREEK, CITY 
OF IRVINE, ORANGE COUNTY (ACOE REFERENCE NO. SPL - 2009 - 00104­
YJC) 

Dear Ms. Khan: 

On December 30, 2008, we received an application for Clean Water Act Section 401 
Water Quality Standards Certification (Certification) for recurring maintenance work in a 
reach of San Diego Creek in the City of Irvine, Orange County. This letter responds to 
your request for certification that the proposed project, described in your application and 
summarized below, will comply with State water quality standards outlined in the Water 
Quality Control Plan for the Santa Ana River Basin (1995) and subsequent Basin Plan 
amendments: 

Project Description:	 Excavation in San Diego Creek to maintain the line and 
grade of the low-flow channel located within a 600-foot long 
trapezoidal channel located immediately downstream of 
Irvine Center Boulevard. Also, excavation in San Diego 
Creek at two Arizona-style maintenance road crossings 
located upstream of the proposed crossing of Bake Parkway. 
All three areas of work will be excavated to remove 
accumulated sediment deposits. Work will also include 
vegetation cutting or removal as needed for equipment 
access. All work will be recurring on an as-needed basis. 
The work will take place within Section 171 of Township 6 
South. Range 8 West, of the U.S. Geological Survey EI Toro, 
California, 7.5-minute topographic quadrangle map (33 deg. 
38 min. 04 sec. N/-117 deg. 44 min. 16 sec. W). 
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Receiving water:	 San Diego Creek. 

Fill area:	 Not applicable 

Dredge volume:	 Approximately 2,750 cubic yards, affecting 0.92 acre of 
streambed, including 0.75 acres of wetlands (620 linear feet 
total). 

Federal permit:	 U.S. Army Corps of Engineers Nationwide Permit No. 31. 

You have proposed to mitigate water quality impacts as described in your Certification 
application. The proposed mitigation is summarized below: 

Onsite Water Quality Standards Mitigation Proposed: 

•	 Pollutants in the Channel flows will be removed using flocculent-impregnated 
fiber wattles and in-channel check dams. 

•	 Excavated areas will be allowed to re-vegetate naturally. 

Offsite Water Quality Standards Mitigation Proposed: 

•	 No off-site water quality standards mitigation is proposed. 

Should the proposed project impact state- or federally-listed endangered species or 
their habitat, implementation of measures identified in consultation with U.S. Fish and 
Wildlife Service and the California Department of Fish and Game will ensure those 
impacts are mitigated to an acceptable level. Appropriate BMPs will be implemented to 
reduce construction-related impacts to Waters of the State according to the 
requirements of Order No. R8-2009-0030, commonly known as the Orange County 
Municipal Storm Water Permit. Order No. R8-2009-0030 requires that you substantially 
comply with the requirements of State Water Resources Control Board's General Permit 
for Storm Water Discharges Associated with Construction Activity, Water Quality Order 
99-08 DWQ, including the preparation of a SWPPP. 

Construction de-watering discharges may be regulated under Regional Board Order No. 
R8-2009-0003, General Waste Discharge Requirements for Discharges to Surface 
Waters that Pose an Insignificant (De Minimus) Threat to Water Quality. For more 
information, please review Order No. R8-2009-0003 at: 
www.waterboards.ca.gov/santaana/boa rd_decisions/adopted_orders/orders/2009/09_0 
03_deminimus_permit_wdr.pdf 
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Previous modifications of the affected reach of San Diego Creek were authorized under 
a waiver of waste discharge requirements issued by the Executive Officer pursuant to 
Regional Board Resolution No. 96-9 on November 2, 1998. 

You have applied for a Nationwide Permit from the U.S. Army Corps of Engineers in 
compliance with Section 404 of the Clean Water Act. Pursuant to the California 
Environmental Quality Act (CEQA), Orange County Public Works has determined that 
the project is categorically exempt from provisions of CEQA under Guidelines Section 
15304. The Regional Board has determined that the project is categorically exempt 
under Guidelines Section 15301 for the maintenance of existing facilities, not expanding 
their use. The proposed project consists of the maintenance of a previously-authorized 
and constructed facility and does not expand or alter the channel's capacity. 

This 401 Certification is contingent upon the execution of the following 
conditions: 

1)	 The applicant must comply with the requirements of applicable Clean Water 
Act section 404 permits. 

2)	 The discharge of the propagules of woody invasive plant species as the result 
of project-related activities to waters of the State, or to land where they may be 
discharged to waters of the State, is prohibited. 

3)	 Woody invasive plant species that are disturbed as the result of project-related 
activities must be disposed of according to published and generally-accepted 
methods. 

4)	 Project activities must not depress the dissolved oxygen content of receiving 
waters below 5 mg/L as a result of controllable water quality factors. When 
natural dissolved oxygen content is less than 5 mg/L, the discharger must not 
cause further depression. 

5)	 Project activities must not raise the pH of receiving waters above 8.5 or lower 
pH below 6.5 as the result of controllable water quality factors. 

6)	 Project-related activities shall not cause the background natural turbidity, as 
measured in Nephelometric Turbidity Units (NTUs), in receiving waters to be 
increased by values greater than the following Basin Plan objectives at a 
distance of 100 feet from the activity: 

a.	 If natural turbidity is between 0 and 50 NTU, the maximum increase 
shall not exceed 20% of the measured natural turbidity. 

b.	 If natural turbidity is 50 to 100 NTU, the increase shall not exceed 10 
NTU. 

c.	 If natural turbidity is greater than 100 NTU, the maximum increase shall 
not exceed 10% of the measured natural turbidity. 
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7)	 An effective monitoring plan must be developed and implemented to document 
compliance with conditions 2, 3, 4, 5, and 6 above. Any suspected violation of 
these conditions must be reported to Regional Board staff in writing within 24­
hours of discovery. The monitoring plan and records of monitoring activities 
must be maintained on site for the duration of the proposed discharge and be 
available for inspection by Regional Board staff. 

8)	 The removal of the tree canopy over San Diego Creek must be minimized to 
the maximum extent practicable. 

9)	 This Certification expires on July 22, 2014, however, it may be extended for a 
period of 12 months by the Executive Officer, after the submittal of a written 
request prior to the date of expiration. 

1O)A copy of this Certification and any subsequent amendments must be 
maintained on site for the duration of work and be made available for review 
upon request. 

Under California Water Code, Section 1058, and Pursuant to 23 CCR §3860, the 
following shall be included as conditions of all water quality certification actions: 

(a)	 Every certification action is subject to modification or revocation upon 
administrative or judicial review, including review and amendment pursuant 
to Section §13330 of the Water Code and Article 6 (commencing with 
Section 3867) of this Chapter. 

(b)	 Certification is not intended and shall not be construed to apply to any 
activity involving a hydroelectric facility and requiring a FERC license or an 
amendment to a FERC license unless the pertinent certification application 
was filed pursuant to Subsection §3855(b) of this Chapter and that 
application specifically identified that a FERC license or amendment to a 
FERC license for a hydroelectric facility was being sought. 

(c)	 Certification is conditioned upon total payment of any fee required under 
this Chapter and owed by the applicant. 

If the above stated conditions are changed, any of the criteria or conditions as 
previously described are not met, or new information becomes available that indicates a 
water quality problem, the Regional Board may require the applicant to submit a report 
of waste discharge and obtain Waste Discharge Requirements. 

In the event of any violation or threatened violation of the conditions of this certification, 
the holder of any permit or license subject to this certification shall be subject to any 
remedies, penalties, process or sanctions as provided for under state law. For 
purposes of section 401 (d) of the Clean Water Act, the applicability of any state law 
authorizing remedies, penalties, process or sanctions for the violation or threatened 
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violation constitutes a limitation necessary to assure compliance with the water quality 
standards and other pertinent requirements incorporated into this certification. 
Violations of the conditions of this certification may subject the applicant to civil liability 
pursuant to Water Code section 13350 and/or 13385. 

This letter constitutes a Water Quality Standards Certification issued pursuant to Clean 
Water Act Section 401. I hereby issue an order certifying that any discharge from the 
referenced project will comply with the applicable provisions of Sections 301 (Effluent 
Limitations), 302 (Water Quality Related Effluent Limitations), 303 (Water Quality 
Standards and Implementation Plans), 306 (National Standards of Performance), and 
307 (Toxic and Pretreatment Effluent Standards) of the Clean Water Act, and with other 
applicable requirements of State law. This discharge is also regulated under State 
Water Resources Control Board Order No. 2003-0017-DWQ (Order No. 2003-0017­
DWQ), "General Waste Discharge Requirements for Dredge and Fill Discharges That 
Have Received Water Quality Certification" which requires compliance with all 
conditions of this Water Quality Standards Certification. Order No. 200-0017-DWQ is 
available at 
http://www.waterboards.ca.gov/board_decisions/adopted_orders/water_quality/2003/wq 
0/wq02003-0017.pdf 

Should there be any questions, please contact Adam Fischer at (951) 320-6363, or 
Mark Adelson at (951) 782-3234. 

Sincerely, 

GERARD J. THIBEAULT 
Executive Officer 

cc (via electronic mail): 
U. S. Army Corps of Engineers, Los Angeles Office - Jae Chung 
Department of Fish and Game - Marilyn Fluharty 
State Water Resources Control Board, Office of Chief Counsel - David Rice 
State Water Resources Control Board, DWQ - Water Quality Certification Unit 
U.S. EPA - Supervisor of the Wetlands Regulatory Office WTR- 8 

APF:401/certifications/san diego chi maint 302008-33 
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