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Issye Section 2,4 . .
This section has a wastewater limit of 900mg/l BOD for systems that are covered
under the general waiver.

Question: What method do we use to determine that the faci lity generating the
wastewater does not exceed the limit of 900rngJI so it can remain within the local

. agency jurisdiction?

For exampie can a local Agency:
1) Use reference from EPA Onsite Waste Water Treatments System Manual;

OR
. 2) Direct water quality testing , number of samples etc.

Issue Tier 2 Section 9,1,8 & 9,2.2
Surface water with in the watershed is listed as impaired for nitrogen or pathogens.

Question: Shouldn't this be in Tler 3 not Tler 2?

Issue Tier 2 Section 9,2,6 & 9.3.2.8
These items require an analysis of existing and proposed disposal locations for
septage; and the second refers to waste discharge requirements.

The RWaCB has oversight of these types of facilities and submittal of these would
be time consuming and redunda nt since the RWQCB should already have that
information.

Issue Tier 3
Question: If a water body has a TMDl for pathogens but not nitrogen , would Tler 3
requirements have to be met by new or replacement OWTS for nitrogen but not for
pathogens?

In such a case, would new and replacements systems have to address nitrogen and
not pathogens.? '.

Issue Tier 3 Section 10.1 .
Geographic area for 303d listed water body is defined by either:
TMDl, LAMP or if not defined then the 600 ft setback would take effect.

Is this correct?
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. PG.20F3 Issue Tier 3 Section 10.2
This section indicates that all required OWTS implementation actions shall
commence within 5 years after the TMDL's effective dated.

Question: For 303d listed water bodies that do not have a TMDL. would TIer 3
requirements be in effect until the TMDL take effect in 5 years?

Issue Tier 3 SectIon 10.10.2
Clarification: does the minimum soil depth mean that the system has to be a ..
minimum of 3ft deep, have at least 12 inch cover and maintain 3ft separation for
bottom of trench to high seasonal ground water? .

Issue Tier 3 Section 10.14
This section requires the property owner to inspect his supplementa l treatment unit
monthly if there is no telemetry unit.

Suggestlanguaga change to: Owner/Owners agent.

Issue TIer 4 section 11.1 & 11.2
These sect ions require corrective action to follow Tier 1. 2 or 3.

Question: Local Agency would continue to follow existing county codes and
procedures until a LAMP is approved, not TIer 1. We would use TIer 3 requirements
for those properties with septic systems near 303d listed water bodies.

. Is this correct?

Issue TIer 4 section 11.4
Clarification of this section should be provided so it is clear what this section is
actually requiring.

For example , in an area with high ground water and older deeper septic systems that
may be in contact with ground water during the wet weather season , would the LA be
required to have all those systems replaced and upgraded? Or is this more of tool to
have those systems upgraded on a case-by-case basis?

Issue Section 12.0.2
Th is section requirement states that the OWTS in order to be under the Conditional
Waiver ·shall not utilize a dispersal system that is in soil saturated with ground
water."

. Question: Similar to the above item in 11.4, by default , older systems were install
deep and had a lot of back fill cove r to keep sewage from surfacing. These older
systems are the ones that are most likely in contact with ground water. So, does that
mean these types of systems in high ground water and deep disposa l systems would
not be covered under this waiver? Would all of them need to be upgraded when this
policy takes effect?
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PG.30F3
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Issue Section 12.0.3
This section states that ·owrs shall not be operated while inundated by storm or
flood event,"

Question: How will this section be implemented or enforced? Would the LA be
required to prevent use of their septic system during these events? Th is section
should be removed if it is not an enforceable mandate.

Issue Section 14.0
Great idea but a third party or agency with the experience and ability to manage such
a loan program should be cons idered. Local Agencies are not set up to administer
such a program. .
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