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From: <Smith.DavidW@epamail.epa.gov>

To: <wilscj@dwq.swrcb.ca.gov>

Date: 8/29/02 10:45AM

Subject: Coverage of Pollutant Indicators By 303(d) Listing Decisions
Dear Craig:

You asked me whether EPA requires or expects the listing of waters
impaired due to exceedences of water quality standards for indicators
that may not fit our traditional idea of "pollutant”. Specifically, you
mentioned that some parties did not believe listings were appropriate
for dissolved oxygen (DO) and pH. To that list | would add toxicity and
temperature. We would consider some of these indicators to be on the
border between pollutants themselves and pollutant characteristics.

The answer is that EPA's longstanding interpretation of the Clean Water
Act is that 303(d) lists are required to include waters impaired due to
these pollutants and pollutant characteristics. | have discussed this
conclusion with staff in EPA Headquarters, Region 8, and Region 9. |
will explain the basis for that conclusion.

First, several of thgse indicatorg-ate defined as pollutants in the Act
ro i he indicat specifically defined as a

"conventional" pollutant in CWA Section 304(a)(4), along with BOD,

suspended solids, fecal coliform, and oil and grease. Therefore pH is

itself a pollutant. \In addition, "heat" is included in the definition

of pollutant at 40 CFR 122.2, and temperature is obviously the measure

of heat. Finally, the definition of TMDL at 40 CFR 130.2(i)

specifically mentions that TMDLs may be expressed in terms of

"toxicity". Obviously, waters exceeding toxicity standards are

appropriate for listing under 303(d) if it is appropriate to express

TMDLs in the same terms. Exceedences of pH, temperature, and toxicity

standards are clearly a basis for listing waters under 303(d) without

reference to other information or analysis.

Second, federal regulations at 40 CFR 130.7(b)(1) requires listing of

all waters that do not meet any applicable water quality standards
(taking into consideration the effectiveness of existing technology
based controls). Note that 40 CFR 130.7(b)(3) defines applicable water
quality standards to include "numeric criteria, narrative criteria,
waterbody uses, and antidegradation requirements.” Therefore, if a
water exceeds any water quality standard adopted and approved pursuant
to Section 303, and the technology based control provision is
inapplicable, the presumption is normally that the water is to be

listed. The only remaining caveat concerns the issue of whether the
standards violation is caused in whole or in part by the presence of one
or more pollutants. When EPA amended and clarified the existing
regulation in 1992, we restated the regulatory requirement of 40CFR
130.7(b)(4) and explained that:

"To identify water quality-limited waters that still require TMDLs, the
particular pollutant causing the problem will usually be known.
However, pollutants include both individual chemicals and
characteristics such as nutrients, BOD, or toxicity. Moreover, many
waters do not meet standards due to non-chemical problems such as
siltation.”" (57 FR 33045 (July 24, 1992)). If the State knows or
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suspects that the impairment is caused by a pollutant, the water must be
listed on the 303(d) list. This conclusion is supported by the federal
regulatory provisions which state that "the list...shall identify the
pollutants causing or expected to cause violations of the applicable
water quality standards.” (40 CFR 130.7(b)(4).

Third, EPA has consistent interpreted the Clean Water Act and its
implementing regulations as requiring listing of waters impaired by
pollutants or characteristics of pollutants. For example, in 1978 EPA
stated that "the determination of TMDLs for parameters which indicate
the presence of pollutants... can be useful in certain situations and
should not be excluded from consideration." (43 FR 60662, December 28,
1978). When EPA established the currently applicable regulations that
govern 303(d) listing, EPA stated that "... a single TMDL covers only
one specific poliutant or one property of pollution, for example,

acidity, biochemical oxygen demand, radioactivity, or toxicity." (50 FR
1776 (January 11, 1985), emphasis added.

Fourth, dissolved oxygen, turbidity, and temperature are direct water
column measures of water quality characteristics addressed by water
quality standards and which in excessive or insufficient amounts, cause
direct impairment of aquatic life, drinking water, and
recreational/aesthetic beneficial uses. We believe violations of these
types of standards provide a sound basis for listing on the 303(d) list.

| would note that the Integrated Report guidance to which you referred

is not legally binding and does not supercede existing requirements of

the CWA or its regulations. The "2002 Integrated Water Quality
Monitoring and Assessment Report Guidance (November 19, 2001) states
that:

"This guidance updates previous guidance and, to the extent it is
different, supercedes previous guidance. The statutory provisions in
Sections 303(d) and 305(b) and EPA regulations described in this
document contain legally binding requirements. This document does not
substitute for those statutory provisions or regulations, nor is it a
regulation itself. Thus, it does not impose legally binding requirements
on EPA, states, or territories and may not apply to a particular
situation based upon the circumstances. EPA, state, and territorial
decision makers have the discretion to adopt approaches on a
case-by-case basis that differ from this guidance where appropriate...
This guidance does not, and cannot, change existing rules for listing
and delisting."

The guidance contemplates the situation where there is evidence of
impairment but some question about whether a pollutant is causing or
contributing to the impairment. The guidance explains that "If a state
or territory determines that an AU does not meet a use based on
biological information, and the impairment is caused or is suspected to
be

caused by a poliutant(s), the AU should be listed in Category 5. If the
state or territory believes that the impairment is not caused by a
pollutant(s), the AU should be listed in Category 4c¢."

The State has some flexibility to apply its judgement in considering
other information about the waters for which exceedences of WQS for
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these pollutant characteristic indicators were observed. For example,

if available information about surrounding land uses indicates that

there are no potential dischargers of pollutants that could cause or
contribute to a DO violation, the State may have a basis for concluding
that the DO violation is likely to be associated with non-poliutant

causes. We would expect the State to provide a robust rationale for any
decision not to list a water that exceeds standards for the indicators

you asked about because we think these indicators, by their nature,
provide strong presumptive evidence that pollutants cause or contribute
to abserved exceedences.

EPA does not believe this guidance is different from previous guidance
on this issue, and therefore, it does not supercede previous guidance
and policy on these points.

| hope this helps.
David Smith

TMDL Team Leader
EPA Region 9

"CC: <Hess.Gary@epamail.epa.gov>



