
DROUGHT AND FEE RELATED FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

1.  Why were fees increased for the 2014-15 fiscal year? 
a. By law, Water Rights Fees must be set to equal the amount appropriated by the 

Legislature for Water Rights regulatory expenditure.  Fee revenue is deposited 
into the Water Rights Fund to pay for most of the cost of Water Rights activities.  
To calculate the amount needed to be collected through fee revenues, the 
Division also considered the amount of carryover in the Water Rights Fund, 
which serves as a prudent reserve for economic uncertainty.   

2. Why are fees required during a drought/curtailment period? 
a. Fees are set at the beginning of each fiscal year so that the State Water Board 

will collect revenue in the amount set by the Legislature for support of the Water 
Rights Program.  The fees are calculated based on the face value (i.e., the total 
annual amount of diversion authorized) of the permit or license without regard to 
water availability or terms or conditions.  (Cal. Code Regs., tit. 23, § 1066, subd. 
(b).)  This helps to ensure the funding source is relatively stable.  Dry or wet year 
conditions aren’t known in advance and may fluctuate widely throughout the year 
and throughout the state.  Therefore, fees are based on the face value of the 
water right and not the actual amount of water diverted.  . 
 

3. Can fees be waived during the drought/curtailment period? 
a. The State Water Board does not have authority under the Water Code to waive 

fees, including during a drought/curtailment period. 
 

4. Can a person appeal the Water Rights fee because of the drought/curtailment 
period? 

a. Any annual fee payer can file a petition for reconsideration of the State Water 
Board’s determination that a person is required to pay an annual fee or a 
determination regarding the amount of the fee.  The annual notice provides the 
specific grounds for seeking a reconsideration.  The California Code of 
Regulations, title 23, section 1077 specifies the requirements for filing a petition 
for reconsideration.  These instructions are listed on the Board of Equalization 
(BOE) invoice for persons who receive assessments from BOE.  The petition 
must be filed with the State Water Board within 30 days from the date of the 
assessment. 
 

5. Who do I contact if I have questions about drought/curtailments or my bill? 
a. If you have questions regarding drought/curtailments you can access all available 

information on our Drought Year Information website located at 
http://www.waterboards.ca.gov/waterrights/water_issues/programs/drought/index
.shtml or by calling the Drought Year/Curtailment Hotline at (916) 341-5342. 

b. If you have questions about Water Rights fees in general you can view the 
available information on our fee information website located at 
http://www.waterboards.ca.gov/waterrights/water_issues/programs/fees/  or if 
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you have specific questions about your bill you can contact the Division of Water 
Rights Fee Unit at (916) 341-5341. 

 


