
From: Beeson, Susan@Waterboards
To: "Janet"
Cc: Perez, Michael@Waterboards; Gaslan, Milasol@Waterboards
Subject: RE: Orange County LAMP
Date: Thursday, August 9, 2018 11:56:00 AM

Hi Janet,
 
Please see my response to your comments/questions below. 
 
Also, we would appreciate you finalizing your comments to us or the County as soon as possible so that
we can finalize the OC LAMP draft and post for public review, thank you.
 
Susan Beeson.
 

From: Janet [mailto:janetwilson66@gmail.com] 
Sent: Thursday, August 9, 2018 10:55 AM
To: Beeson, Susan@Waterboards <susan.beeson@waterboards.ca.gov>
Subject: Re: Orange County LAMP
 
Susan, thank you, ICL has reviewed what we received and will prepare comments. Briefly for now,
we have not received a draft of the county ordinance on fees, etc, and again, really wish to see that
and have it processed concurrently, as other jurisdictions did in a timely fashion.   I do not have any
info regarding a draft of the County ordinance but will send a request for update.
 
We also oppose reducing the 2.5 acre state requirement for all future subdivision in the canyons,
though we are grateful for the exemption process offered for current homeowners, and agree
current smaller undeveloped and developed parcels should be exempted.   The OWTS Policy, under
Tier 2 requirements allows local agencies to propose the creation of lot sizes smaller than 2.5-
acre if it will still be protective of water quality and public health. Please review section 9.0, page
28 of the OWTS Policy.
 
Last, county staff seemed interested in ICL’s suggestion to credit grey water systems, but we didn’t
see that on a first read. We don’t have a marked up version of the original, so it’s difficult to track
what’s been added and cut.  The OWTS Policy does not address grey water systems and therefore
not included in the OC LAMP.
 
Question: One current property owner contemplating rebuilding an old home asked if they need to
go to the regional board for septic permits, or the county. They are more than 150 feet from
Santiago Creek, possibly more than 600 feet.   Yes, they should contact the County first when they
are ready to begin their project.  County will advise whether or not to refer them to our office for
consideration.
 
I’m stuck in a work meeting, but will try to give you a call at some point too.
 
Thank you,
Janet
 
Janet Wilson
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President, Inter-Canyon League
janetwilson66@gmail.com
213-880-8948
 
 
Sent from my iPhone

On Aug 9, 2018, at 9:47 AM, Beeson, Susan@Waterboards <susan.beeson@waterboards.ca.gov>
wrote:

Good Morning Janet,
 
Have you had a chance to review the OC LAMP and if so will you be commenting?
 
Susan Beeson
RWQCB-Santa Ana Region
3737 Main St, Suite 500
Riverside, CA 92501-3348
(951) 782-4902 direct
(951) 782-4130 office
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